Home Business General knowledge (liberation war of Bangladesh). Preparation phase for admission to GST group-1

General knowledge (liberation war of Bangladesh). Preparation phase for admission to GST group-1

by endroar

11. The Defense Minister of Bangladesh (Mujibnagar Government) was—
A. Syed Nazrul Islam
b. Tajuddin Ahmad
c. HM Kamruzzaman
d. General MG Osmani
12. Who was the Finance Minister of Bangladesh (Mujibnagar Government)?
A. Khandaker Mushtaq Ahmed
b. Tajuddin Ahmad
c. Captain M Mansoor Ali
d. Syed Nazrul Islam
13. Which diplomat first expressed loyalty to Bangladesh in 1971?
A. KM Shahabuddin b. M Hussain Ali
c. SK Nabi d. Md. Mohiuddin Khan
14. Which mission abroad was the first flag of Bangladesh to be hoisted?
A. Tokyo b. Calcutta
c. Washington d. London
15. Justice Abu Saeed Chowdhury was appointed to which position in the Mujibnagar government formed in 1971?
A. Minister of External Affairs b. Minister of Law and Justice
c. Special diplomatic representative d. Head of Bangladesh Mission in New Delhi
16. Under whom was the Bangladesh Mission opened in Washington during the Liberation War?
A. Justice Abu Saeed Chowdhury
b. Ravi Shankar Ghosh
c. Justice ASM Sayem
d. MR Siddiqui
17. Who was the chairman of the all-party advisory committee of the Bangladesh government during the liberation war?
A. Syed Nazrul Islam
b. Maulana Abdul Hamid Khan Bhasani
c. Tajuddin Ahmad
d. Comrade Mani Singh
18. Who was the first temporary president of Bangladesh?
A. Syed Nazrul Islam b. Tajuddin Ahmad
c. Mushtaq Ahmed d. Mansoor Ali
১৯. The first prime minister of Bangladesh Mr. Tajuddin Ahmad was born in-
A. Cumilla b. Manikganj
c. Munshiganj d. Ghazipur
20. How many members were in the cabinet of Mujibnagar government?
A. 8 people b. 10 people
c. 6 people d. 4 people

Correct answer:
1.a, 2.d, 3.a, 4.a, 5.b, 6.b, 7.d, 8.b, 9.a, 10.a,
11.b, 12.c, 13.a, 14.b, 15.c, 16.d, 17.b, 18.a, 19.d, 20.c

Rahad Hossain (Former Student, DU), Lecturer, School of General Education, BRAC University, Dhaka

source

related posts

Leave a Comment